неділю, 18 лютого 2018 р.

А ви знаєте що...


…є водорості (зелені, діатомові), котрі живуть на льоду та на снігу, спричиняючи тим їхнє „цвітіння".

…із деяких червоних водоростей видобувають речовини, потрібні для виробництва високоякісного морозива та особливих сортів губної помади. У країнах Південної Азії їх розводять штучно на окремих ділянках морського дна.

…у ламінарії йоду більше в 30 тисяч разів, фосфору в 500 разів і міді в 300 разів, аніж у морській воді. А от заліза в ламінарії стільки ж, як у молоці.


…один із видів морської капусти - ламінарію японську - вирощують на морських плантаціях у Китаї, Кореї, Японії та Росії. Її використовують як салатну рослину для їжі, а також як лікувальний і профілактичний засіб при шлунково-кишкових захворюваннях, склерозі, рахіті та зобі.

…червоні коралові водорості було знайдено на максимальній для рослин глибині - 268 метрів.

…у слані бурих водоростей високий вміст особливої речовини, яка за здатністю склеювати різні предмети перевершує звичайний канцелярський клей. Її застосовують для просочування водонепроникних тканин, а також при виробництві картону.

…з одного гектара морського дна можна одержати 15 тонн зеленої масси.

…вапнякові коралінові водорості беруть участь у створенні коралових рифів, ніби цементуючи структуру, без якої риф не зміг би існувати.

…у водоростей високий вміст вітамінів, мінеральних солей, сполук йоду та брому, тому постійне споживання їх запобігає різним порушенням обміну речовин. В Японії водорості - неодмінний складник національної кухні: тут лише з ламінарії готують понад 500 страв.

…навіть на Антарктичному материку росте понад 350 видів лишайників, а деякі з них знайдено біля самого Південного полюса.

..один із видів їстівних лишайників, який згадується в Біблії („манна небесна"), - це не що інше, як манна лишайникова (леканора).

…молоде листя деяких видів папоротей людина споживає вареним, смаженим чи засоленим. Так, у Китаї, Японії та Кореї готують страви з листя орляка. Ця папороть широко представлена і в наших лісах.


...у тропічних лісах культивують як салатну рослину маратію - папороть із надземним здерев’янілим потовщеним стеблом зваввишки до 1 метра та дуже великим (від 1 до 6 метрів завдовжки) соковитим листям.

…деревоподібні папороті тропічних лісів мають вигляд стрункого дерева заввишки до 25 метрів із розеткою великого листя на вершечку. Деякі папороті тропічних лісів мають витке стебло заввишки кілька метрів. Вони чіпляються до стовбурів та гілок дерев за допомогою гнучких черешків листя

.…на поверхні стоячих водойм інколи можна побачити групи невеличких (кілька міліметрів завдовжки) овальних зелених листочків. Їхня поверхня неначе оксамитова, оскільки вкрита волосинами, які запобігають намоканню. Цю папороть занесено до Червоної книги України.

…хвощі - дуже добрі показники грунтів із підвищеною кислотністю.

…підземні бульби, що утворюються на кореневищах хвоща польового, ще в сиву давнину використовували наші пращури як джерело крохмалю, який накопичується в цих бульбах. У цьому ви можете переконатися й самі: накопайте бульбочок і зваріть їх - ви пересвідчитеся, що за смаком вони нагадують печену картоплю.

…сіно, яке містить багато хвоща польового, отруйне для коней та корів.


…у тропіках Південної Америки ростуть вічнозелені хвощі заввишки 8-12 метрів; товщина їхніх стебел становить 2-2,5 сантиметра.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Міжнародний День ДНК

  Щорічно 25 квітня в різних країнах світу відзначається незвичайне свято –   Міжнародний День ДНК (DNA Day), на знак визнання важливості г...