неділю, 4 лютого 2018 р.

4 лютого - День боротьби проти раку

4 лютого Всесвітній день боротьби проти раку





      Всесвітній день боротьби проти раку проголошений Міжнародним союзом проти раку (UICC) і відзначається щорічно 4 лютого. Вперше був відзначений цей день у 2005 році. Мета цього дня в усьому світі полягає у підвищенні обізнаності людей про пухлинний процес як одного із найнебезпечніших захворювань сучасної цивілізації.
    Мета Всесвітнього дня боротьби проти раку - підвищення обізнаності населення про чинники ризику і онкологічну настороженість, ранню діагностику і лікування онкологічних захворювань.
     Онкологи наголошують: третину випадків раку можливо попередити, а при виявленні хвороби на ранній стадії до 40% хворих можливо вилікувати. Тож, у Всесвітній день боротьби з раком медики закликають громадян до свідомого ставлення до свого здоров’я та своєчасного звернення до лікарів для діагностування недуги на ранніх стадіях.
     Щороку у світі виявляється 12 млн. осіб, які вперше захворіли на рак. Близько 7 млн. помирають від хвороби. Україна відрізняється високим рівнем захворюваності на цю недугу. Рак посідає друге місце в структурі смертності населення України і разом з серцево-судинними захворюваннями визначає рівень здоров'я нації. Ризик захворіти на рак в Україні має кожен третій чоловік та кожна п’ята жінка, до 30% хворих – особи працездатного віку.
     Отже, проблема раку є надзвичайно важливою для охорони здоров'я України. Її актуальність визначається складністю своєчасної діагностики, часто пацієнти пізно звертаються до лікарів, коли допомогти їм вже неможливо. На обліку в онкологічних установах України перебуває понад мільйон хворих.

Основні кроки в боротьбі з раком:
1. Обрати здоровий спосіб життя;
2. Бути обізнаним про можливості ранньої діагностики онкологічних захворювань та брати участь у скринінгових програмах;
3. Забезпечити якісне лікування всім, хто його потребує;
4. Дбати про емоційну, психологічну та фізичну якість життя людей, що перенесли онкологічні захворювання, та їх близьких, забезпечити доступність паліативної допомоги.
Пам’ятайте!
43% онкологічних захворювань можна уникнути, дотримуючись елементарних норм здорової поведінки:
- відмова від тютюну та боротьба з палінням;
- фізична активність та перебування на свіжому повітрі;
- збалансоване здорове харчування (без зловживання консервованими і смаженими продуктами);
- підтримання нормальної маси тіла;
- обмежене вживання алкоголю;
- обмежене перебування на сонці і в солярії.
 


 




Немає коментарів:

Дописати коментар

Міжнародний День ДНК

  Щорічно 25 квітня в різних країнах світу відзначається незвичайне свято –   Міжнародний День ДНК (DNA Day), на знак визнання важливості г...