вівторок, 27 лютого 2018 р.

27 лютого - Міжнародний день полярного ведмедя

    

    Цей День з’явився в наших календарях порівняно недавно, в 2014-му році.

    Це насамперед акція, спрямована на вирішення нагальних екологічних проблем.

     Міжнародний день полярного ведмедя виник за підтримки організації Polar Bears International. Метою цього Дня є підвищення обізнаності широкої громадськості про катастрофічні впливи глобального потепління на площу льодового покриття вод, де знаходиться природне середовище проживання полярного ведмедя.

    Сьогодні в світі налічується близько 20-25 тисяч полярних ведмедів, з кожним роком їх стає все менше. Якщо не вжити відповідних заходів, до 2050 року через глобальне потепління з планети можуть зникнути дві третіх білих ведмедів, стверджують вчені.

     Білих ведмедів можна зустріти лише в Арктиці, неподалік Північного полюсу. В Антарктиді, біля Південного полюсу вони не мешкають.

     Щоб не замерзнути на Північному полюсі, ми маємо тепло одягатися. А от ведмеді при температурі -45 градусів почувають себе комфортно. Авжеж, два шари хутра і товстий шар підшкірного жиру надійно захищають їх від морозу та холодних північних вітрів.

     Дорослий ведмідь важить в середньому 500 кг, а самка — 150-300 кг. Проте вага найбільшого ведмедя за всю історію спостережень за цими тваринами, сягала аж одну тону.

     Зазвичай у самок білих ведмедів народжуються двоє ведмежат. Малюки залишаються з мамою до двох з половиною років, навчаючись полюванню та навичкам виживання в суворих умовах Північного полюсу.

    Міжнародний день полярних ведмедів найбільш актуальний для п’яти країн, де мешкають ці хижаки — Норвегії, Гренландії, Росії, Канади та США. В трьох останніх білі ведмеді занесені до Червоної Книги як «вразливий вид».

   Якщо не вжити заходів зі скорочення шкідливих викидів вуглецю, які викликають глобальне потепління, то вже в найближчому майбутньому ми можемо стати свідками загрози зникнення цих прекрасних тварин з нашої планети.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Міжнародний День ДНК

  Щорічно 25 квітня в різних країнах світу відзначається незвичайне свято –   Міжнародний День ДНК (DNA Day), на знак визнання важливості г...