понеділок, 8 травня 2023 р.

8 травня - День пам'яті та примирення

     8 травня в Україні та у всьому світі вшановується День пам’яті та примирення. Кожне слово у назві цієї дати має глибоке значення. 

мак ніколи знову
    Пам’ять говорить нам про те, що ми маємо не забувати мільйони людей, які загинули у Другій світовій війні. 

    Примирення – означає, що всі країни, що брали участь у кривавих діях тієї війни мали б примиритися між собою та не починати нових війн.

    Мета цього пам’ятного дня – ще раз нагадати про невинних жертв війни, про безглуздо знищених в результаті бойових дій людей, про жахливі воєнні злочини, злочини проти людяності. Народи повинні були примиритися для того, щоб не допустити повторення подібних подій знову. На жаль, наші сподівання не завжди виправдовуються і українцям знову доводиться боронити своє право на існування, яке цього разу заперечують російські нацисти.

Разом із здобувачами освіти (учні групи 12) переглянули презентацію «День пам’яті та примирення», вшанували пам’ять тих, хто поліг в бою, захищаючи рідну землю під час Другої світової війни. Особливо важливим День пам’яті та примирення є сьогодні, коли росіяни вже щодня атакуютьукраінські міста. 



    День пам’яті та примирення відзначають 8 травня не випадково. Адже саме цього дня, у 1945 році було підписано Акт про капітуляцію тодішнього агресора – Німеччини. Подумки повертаючись в ті дні, важливо оцінити внесок кожної держави, а також кожної окремої людини у завершення воєнних дій. Розглянемо, які історичні події передували запровадженню Дня пам’яті та примирення, як у світі, так і в Україні.

  Восени 2004 року, на 59-му з’їзді Генасамблеї Організації об’єднаних націй, дата 8 травня отримала офіційне визнання та назву – День пам’яті та примирення. У відповідній Резолюції було зазначено, що всі держави, що мають членство в ООН відзначати цей день як пам’ятний на честь жертв, що постраждали під час Другої світової війни.

    Друга світова війна відбувалася з 1 вересня 1939 року по 2 вересня 1945 року за участю країн Осі – Німеччини, Італії та Японії – і союзників антигітлеровської коаліції – Франції, Великобританії, США, Радянського Союзу, Китаю, а також усіх підписантів Декларації ООН, включаючи Австралію та Нову Зеландію.

    Ця війна принесла людству незліченні скорботи, особливо в Європі, Азії, Африці та на Тихому океані. Епічна боротьба за свободу та визволення призвела до загибелі 40 мільйонів мирних жителів та 20 мільйонів солдатів. Друга світова війна ознаменувалася фашизмом, тиранією, Голокостом та іншими тяжкими та жахливими злочинами, вчиненими нацистами проти людства. 

    День 8 травня, який називається Днем пам’яті та примирення в честь жертв Другої світової війни, має подолати негативну спадщину війни та посилити міжнародний акцент на примиренні, міжнародному та регіональному співробітництві та демократичних цінностях, правах людини та основних свободах, зокрема через ООН.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Участь в екохабі

        День 26 квітня 1986 року навічно вкарбувався в історію України. Аварія, що трапилася на четвертому енергоблоці Чорнобильської атомно...