пʼятницю, 16 вересня 2022 р.

16 вересня Міжнародний день охорони озонового шару

 

16 вересня світова спільнота відзначає Міжнародний день охорони озонового шару. Ця дата має за мету привернути увагу населення Землі до проблеми руйнування озонового шару та запропонувати способи її розв’язання. Відомо, що озоновий шар, що захищає атмосферу Землі від згубного впливу сонячного випромінювання, руйнується внаслідок антропогенних дій.

Вперше про озон заговорили наприкінці 18 століття, а саме в 1785 році, коли він був відкритий видатним голландським вченим Ван Марумом. Однак він вважав його не новою речовиною, а особливою “електричною матерією”. Термін “озон” вперше запропонував німецький хімік Шонбейн в 1840 році. Безпосередньо озоновий шар в 1913 році відкрили французькі фізики Шабрі та Буісон.



Пізніше вчені виявили, що озоновий шар руйнується під впливом різних хімічних речовин. В 1985 році в австрійській столиці Відні на основі досліджень фізиків було прийнято конвенцію, у якій йшлося про охорону озонового шару від руйнівного впливу. Документ було підписано представниками 22 країн. Згодом, а саме восени 1987 року на конференції в Монреалі було складено протокол, в якому було зазначений перелік всіх речовини, що негативно впливають на озоновий шар. Однак в силу цей документ вступив лише через два роки.

Міжнародний день озонового шару має на меті привернути увагу суспільства на проблеми, пов’язані з його руйнуванням. Цікаво, що людство все ще може захистити озоновий шар від руйнування, припинивши виробляти та використовувати певні речовини, що мають руйнівну дію на озон. Вчені запевняють: якщо всі країни-підписанти конвенції, будуть ретельно дотримуватися всіх пунктів договору, то до 2050 року озоновий шар повністю відновиться.

Україна також брала участь у підписанні Віденської конвенції в 1985 році, яку було ратифіковано наступного року, в 1988 році при­єдналася до Монреальського протоколу.

·                    Озон – це газ, що володіє високими дезінфікуючими та окислювальними властивостями. Він згубно діє на патогенні мікроорганізми (бактерії, грибки, віруси тощо), навіть здатен вбивати бактерії, що відрізняються високою стійкістю до хлору.   



    Озон часто використовують у побуті, ним знезаражують повітря, воду, продукти. Сьогодні очищення води в Сполучених Штатах та країнах Західної Європи майже в повному обсязі відбувається з використання озонового газу.

ЩО ТАКЕ ОЗОНОВІ ДІРИ?

В результаті ретельних багаторічних досліджень цього газу, вчені виділяють декілька його видів:

Тропосферний – знаходиться найближче до нашої планети. Володіє токсичною та подразнювальною дією. Під його впливом утворюються канцерогени та мутації в людському організмі. Основні джерела тропосферного озону – викиди промислових підприємств, теплових електростанцій, хімічні розчинники, бензинові пари.

Зовнішній стратосферний утворюється в результаті взаємодії сонячних променів з атмосферним киснем на відстані від 15 до 50 км над Землею. Саме цей озоновий шар захищає нашу планету від проникнення ультрафіолетових променів. А діри, що в ньому утворюються, створюють загрозу для життя на нашій планеті.

·                    Озонові діри – це ділянки, в яких набагато менше озону, і через які в атмосферу проникає ультрафіолетове випромінювання, надзвичайно шкідливе для життя та здоров’я людини. 

Перша озонова діра шириною понад 1000 кілометрів була виявлена над Антарктидою в 1985 році, а пізніше схожі діри, тільки значно менші за розмірами, почали виявляти в інших місцях.

Іформація взята з сайту https://daytoday.ua/podiya/mizhnarodnyy-den-okhorony-ozonovoho-sharu/


Немає коментарів:

Дописати коментар

Участь в екохабі

        День 26 квітня 1986 року навічно вкарбувався в історію України. Аварія, що трапилася на четвертому енергоблоці Чорнобильської атомно...