пʼятниця, 17 червня 2022 р.

А що сьогодні?

 17 ЧЕРВНЯ - ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ БОРОТЬБИ З ОПУСТЕЛЕННЯМ І ПОСУХОЮ

Однією із найбільших проблем в майбутньому для людства залишатиметься опустелення. Саме воно загрожує майже 1/5 світового ВВП, адже боротьба з цим явищем потребує не аби яких зусиль та ресурсів.

Опустелення - проблема не лише сьогодення і майбутнього. Актуальною вона була і сотні років тому. Колись величні міста нині затонули в піщаних океанах, а про їх колись величну історію нагадують хіба що величні архітектурні комплекси.

Основним завданням людства у майбутньому буде боротися з цим, а подекуди і навчитися жити в цих реаліях, адже глобальні зміни клімату лише активізують опустелення, посухи і дефіцит води.

Міжнародна Конвенція боротьби з опустеленням, яка підписана усіма членами ООН 17 червня 1994 році у Парижі (Франція) чітко зазначає, що першим кроком до боротьби з цим явищем є розуміння самої проблеми, та причин її виникнення.

Єдиний шлях до цього - знання через освіту. Всесвітній банк попередив, що ціна за опустелення з року в рік для світової економіки буде зростати. До 2050 року світ буде витрачати 20% свого ВВП саме на боротьбу з ним!

Та чи стосується це України? Аналітики із Американської метеорологічної служби віднесли Україну до держав, із високим ризиком опустелення територій і дефіциту води. В складних умовах війни, та ліквідації її наслідків, перед Українським Півднем та Сходом постане ще один грізний виклик - дифіцит води та повільне опустелювання, спинення якого буде вартувати всім нам великих зусиль.

Серед Європейських країн таких держав лише дві: ми та Молдова. Саме тому Україна вже сьогодні повинна думати про своє майбутнє, і колись старе радянське гасло "Заради світлого майбутнього беремо від природи все, і навіть більше" вже не пройде. Після перемоги у війні, нам доведеться все одно про це говорити, а головне багато працювати над цим. Економіка без раціонального природокористування і розробки ефективних заходів боротьби із змінами клімату та опустелення - це шлях в нікуди, і сьогоднішній день покликаний світовій спільноті про це нагадати.

Майбутнє в ефективному природокористуванні і пристосуванні до тих змін, які ми здолати не зможемо, і основним завданням майбутнього полягає саме у вивченні, аналізі та прогнозуванні цих процесів, і забезпеченні сталого розвитку людства в цих складних реаліях.

Опустелювання і посухи є одними з найбільш серйозних

викликів для сталого розвитку країн, спричиняють істотні проблеми екологічного і соціально-економічного характеру. Сьогодні понад 2 мільярди людей проживають у пустельних або посушливих районах. 90% цього населення – жителі держав, що розвиваються. Опустелюванням порушено 2,6 мільярди гектарів землі в усьому світі, що становить 25% суші. Високий ризик деградації земель – у 110 країнах. Щорічно в результаті опустелювання втрачається 12 мільйонів гектарів землі. Через кліматичні зміни Україна переходить у зону надвисоких температур і погодних катаклізмів. Україна відчула загрозу опустелювання близько 40 років тому, коли в південних областях фіксували піщані бурі, втрату певних видів рослин.

Опустелювання та деградація земель призводять до втрат біорізноманіття, погіршення стану або зникнення водних об’єктів, загострення проблем водозабезпечення населення і галузей економіки та, як наслідок, погіршення умов життя людей.

Найбільш ефективними заходами щодо боротьби з опустелюванням є:

• збільшення лісистості, розробка проектів землеустрою, що забезпечують еколого-економічне обґрунтування сівозміни;

• встановлення водоохоронних зон та прибережних захисних смуг;

• заходи по збереженню та відтворенню родючості ґрунтів.

Всеукраїнська екологічна ліга закликає міжнародні природоохоронні організації до співпраці та прийняття рішучих дій для зупинення російського агресора задля збереження довкілля!




Немає коментарів:

Дописати коментар

Участь в екохабі

        День 26 квітня 1986 року навічно вкарбувався в історію України. Аварія, що трапилася на четвертому енергоблоці Чорнобильської атомно...