вівторок, 3 березня 2020 р.


Сьогодні, 3 березня – Всесвітній день дикої природи. Рішення про те, щоб визнати 3 березня Всесвітнім днем дикої природи було прийнято на 68 сесії ООН, що пройшла 20 грудня 2013 року.


 День обраний не випадково – 47 років тому, саме 3 березня 1973 року в Вашингтоні була підписана "Конвенція про міжнародну торгівлю видами дикої фауни і флори, що перебувають під загрозою знищення". Вступила в силу конвенція, правда, тільки 1 липня 1975 року. У сімдесят третьому році конвенцію підписало 80 країн. Сьогодні до списку країн, які підписали конвенцію, входить 180 держав. Дана конвенція є однією з найбільших угод з охорони дикої природи. Участь в ній добровільна. Хоча дотримання положень є обов'язковим для всіх її підписантів, спеціальних національних законів для цього не потрібно. Угода, скоріше, забезпечує рамки, які поважаються кожною стороною і на підставі яких країна будує власні правила.
Україна стала Договірною Стороною цього міжнародного договору відповідно до Закону України "Про приєднання України до Конвенції про міжнародну торгівлю видами дикої фауни і флори, що перебувають під загрозою зникнення", від 14 травня 1999 року № 662-XIV. Конвенція набула чинності на території України 20 років тому – 29 березня 2000 року.
Мета конвенції полягає в тому, щоб гарантувати, що міжнародна торгівля дикими тваринами і рослинами не створює загрози їх виживання і накласти на неї певний контроль. Угода надає різні ступені охорони для понад 33 000 видів представників флори і фауни і вимагає, щоб весь імпорт, експорт, реекспорт та інтродукцію з моря проводилися на підставі дозволів та сертифікатів. Список таких регульованих видів складається на конференції сторін. Зараз приблизно 5000 видів тварин і 28 000 видів рослин знаходяться під охороною CITES проти надмірної їх експлуатації за допомогою міжнародної торгівлі.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Участь в екохабі

        День 26 квітня 1986 року навічно вкарбувався в історію України. Аварія, що трапилася на четвертому енергоблоці Чорнобильської атомно...