четвер, 31 жовтня 2019 р.

1 листопада


Перше вегетаріанське товариство було утворено в 1847 році в Англії, проте саме вегетаріанство традиційно було пов’язане з народом стародавньої Індії. Навіть на сьогоднішній день індійці складають понад 70 відсотків вегетаріанського населення світу.

Міжнародний день вегана відзначається щорічно 1 листопада. Саме цього дня в 1994 році Веганское співтовариство відзначало своє 60-річчя. Слово веган було утворено Дональдом Уотсоном з перших трьох і останніх двох букв англійського слова «vegetarian». Вегани є строгими вегетаріанцями, вони не тільки виключають зі свого раціону м’ясо і рибу, а й будь-які інші продукти тваринного походження - яйця, молоко, мед. Вегани не носять одяг зі шкіри, хутра, вовни і шовку, і не користуються продуктами, які тестували на тваринах.

Плюси веганства:

1. У веганів низький холестерин
Дослідження аналізів крові веганів в усьому світі довели, що в середньому по популяції у веганів майже в три рази рідше трапляється підвищення холестерину до небезпечного рівня.
2. У веганів здорове серце
Невелика кількість жирів в раціоні, багато клітковини, вітаміни, велика кількість свіжої їжі закономірно призводить до того, що серцеві захворювання зустрічаються в середовищі веганів в два рази рідше, ніж серед м'ясоїдів, в тому числі і тому, що подібний раціон сприяє зниженню артеріального тиску.
3. Вони рідше хворіють
У веганів в чотири рази рідше виникає діабет та майже завжди нормальний рівень цукру в крові. Також вегани менше ризикують захворіти на рак, причому будь-якого типу. Поки вченим не вдалося встановити причини цього явища, але статистика невблаганна: вегетаріанці в цілому рідше страждають від онкологічних захворювань. Особливо показова картина при дослідженні раку органів шлунково-кишкового тракту та раку грудей.

4. Вони виглядають молодшими

При сліпому тестуванні, коли групі випробувачів показували у випадковому порядку фотографії людей та просили оцінити їх вік, веганам давали на 5-10 років менше їх реального віку, тоді як м'ясоїдам - ​​реальний вік та старше. Вчені пояснюють це великою кількістю антиоксидантів в типовій для веганів їжі.

5. Вони більш стрункі

Можливо, це в принципі пов'язано з тим, що, відмовившись від м'яса, люди більш пильно ставляться до свого здоров'я, частіше займаються спортом та більше рухаються, але факт залишається фактом: середньостатистичний веган є на 10 кг легшим за свого ровесника-м'ясоїда.

Аргументів на користь веганства можна перераховувати довго. Але найосновнішими, звичайно ж, є корисна їжа, міцне здоров'я, позбавлення від хронічних захворювань і профілактика нових. До того ж, рішення стати веганом допоможе поліпшити екологію в світі та позбавити тварин від мук.





Немає коментарів:

Дописати коментар

Підвищення кваліфікації

              17 квітня 2024 року пройшла підвищення кваліфікації за видом "вебінар" на тему: «Сучасний урок біології. Використанн...