четвер, 21 вересня 2017 р.

21 вересня - Міжнародний день миру


     У 1981 році своєю резолюцією 36/67 Генеральна Асамблея ООН проголосила Міжнародний день миру (International Day of Peace) і встановила його святкування на третій вівторок вересня. Заснувавши цей День Генеральна Асамблея присвятила його вшанування і зміцнення ідеалів світу як усередині держав і народів, так і між ними.
     А через 20 років, у 2001 році, Генеральна Асамблея одноголосно прийняла резолюцію 55/282, в якій постановила, що з 2002 року Міжнародний день світу буде відзначатися щорічно 21 вересня як день загального припинення вогню і відмови від насильства.
     Для більшості людей планети Земля світ — це повсякденна реальність. На наших вулицях спокійно, наші діти ходять в школу. Там, де підвалини суспільства міцні, безцінний дар світу може ніким особливо і не помічатися.
     Проте для дуже багатьох людей у сучасному світі цей дар — не більше ніж казкова мрія. Вони живуть в оковах, в атмосфері нестабільності і страху. Для них-то в основному і існує цей день, встановлений ООН у 1981 році.
     З тих пір це свято втягнуло мільйони людей, охопивши багато країн і регіони, де силами громадських та молодіжних організацій проводяться різні акції та заходи. Адже День покликаний змусити людей не тільки задуматися про мир, але і зробити що-небудь заради нього.
     ООН пропонує всім країнам і народам у цей День припиняти всі військові дії і відзначати цей День проведенням освітніх і суспільних інформаційних акцій з проблем світу. А також використовує святкування Міжнародного дня миру, для залучення уваги до своєї різнобічної роботи в підтримку миру і для того, щоб спонукати окремих людей, групи та громади на всій планеті до осмислення проблем миру, обміну інформацією і практичним досвідом діяльності по його досягненню.
     Так, кожен рік заходи ООН, присвячені Дню, традиційно починаються з церемонії у Дзвони світу в штаб-квартирі ООН в Нью-Йорку — спочатку звучить звернення Генсекретаря ООН, після якого він вдаряє в дзвін, потім, після хвилини мовчання, з зверненням виступає голова Ради безпеки ООН.
     А ще кожен рік День миру присвячений певній темі. Так, у різні роки він проходив під девізами: «Права людини і мир», «Роззброєння та нерозповсюдження», «Молодь за мир і розвиток», «Мир і демократія: вислови свою думку», «Сталий мир заради сталого майбутнього», «Освіта в дусі миру», «Право народів на мир», «Цілі в галузі сталого розвитку: складові елементи світу», «Разом на благо світу: повага, безпека і гідність для всіх» та ін.
     Події останніх років — війна, тероризм, військові витрати, глибокі суперечності, що розділяють народи і окремих людей у всьому світі, зумовили небувалу актуальність Міжнародного дня миру сьогодні.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Цікава інформація - nauka.ua

 ⚡️ Пересадка свинячих органів людям, чим пахнуть немовлята та нові найдорожчі ліки. Це наша підбірка найбільш важливих та цікавих новин нау...