середу, 13 квітня 2022 р.

Що робити в разі хімічної атаки – алгоритм дій від МОЗ

  

    Міністерство охорони здоров’я України підготувало алгоритм дій на випадок хімічної атаки або аварії на хімічному підприємстві.




Відзначається, що хімічні атаки призводять до ураження навколишнього середовища і можуть призвести до загибелі всього живого.

  • щільно закрити вікна і двері, вентиляційні отвори, димарі;
  • заклеїти щілини у вікнах папером або скотчем;
  • ввімкнути телевізор або радіо для отримання подальших вказівок;
  • попередити близьких про небезпеку і можливу евакуацію;
  • вимкнути побутові прилади і газ.

        У разі евакуації візьміть з собою аптечку. Одягніться так, щоб залишилося якомога менше відкритої шкіри. Використовуйте протигази або ватно-марлеві пов’язки, змочені водою або краще 2-5% розчином питної соди (при ураженні хлором), оцтової або лимонної кислоти (при ураженні аміаком).

    Обережно і без паніки вийдіть з приміщення, використовуючи сходи. На вулиці не біжіть, не торкайтеся ніяких предметів, не наступайте в калюжі. Нічого не їжте і не пийте.

    У разі аварій з викидом хлору, намагайтеся пересуватися по височинах, в разі викиду аміаку – низинами.

    Якомога швидше залиште зону ураження, рухаючись боком проти потоку повітря або вітру.

    Перша допомога в разі отруєння хлором

    Потерпілого необхідно негайно вивести на свіже повітря, щільніше укрити і дати подихати парами води або аерозолем 0,5% розчину питної соди протягом 15 хвилин.

    Не дозволяйте потерпілому пересуватися самостійно. Транспортувати його можна тільки в положенні лежачи. За необхідності, зробити штучне дихання “рот до рота”.

    Пам’ятайте, основним засобом боротьби з хлором є вода.

    Перша допомога в разі отруєння аміаком

    Потерпілого слід негайно винести на свіже повітря, укласти. Забезпечити тепло і спокій, дати зволожений кисень. За можливості, змити осілий бруд з тіла, змінити одяг.




Немає коментарів:

Дописати коментар

Участь в екохабі

        День 26 квітня 1986 року навічно вкарбувався в історію України. Аварія, що трапилася на четвертому енергоблоці Чорнобильської атомно...