неділю, 7 листопада 2021 р.

Міжнародний день радіології та День рентгенівських променів

 


Щорічно 8 листопада світ відзначає Міжнародний день радіології. У 2012 році за ініціативи Європейського товариства радіологів було вирішено святкувати день відкриття рентгенівських променів професором фізики Вільгельмом Рентгеном. 8 листопада 1895 року професор випадково відкрив промені невідомого походження, котрі почав називати Х-промінням.

Цікаво, що відкривачем Х-променів насправді був талановитий український вчений Іван Пулюй, який показав трубку, що випромінювала Х-промені ще у 1881 році на міжнародній електротехнічній виставці. Через те, що виставка мала технічний характер, вчені на той час не розібрались в медичній цінності Х-променів. Ширші можливості з фінансування та вищий рівень розвитку науки в Німеччині, звідки родом Рентген, посприяли тому, що ім’я Пулюя забулося, хоча його винахід з користю служив людям ще до офіційного відкриття рентгенівських променів.

ЦІКАВІ ФАКТИ

·                    До Рентгена ще у 1880 році ці промені відкрив англійський фізик Вільямс Крукс. Але тоді, не знайшовши причину їх виникнення, він не надав значення цій знахідці.

·                    У 1877 році фізик з України Іван Пулюй, який у той час був професором Празького технічного університету, знаходить аналогічне явище та навіть публікує у видатних наукових журналах зроблені ним рентгенівські знімки. Пулюй, бувши особисто знайомим з В.Рентгеном, важко переживав його славу, тому що вважав першовідкривачем себе.

·                    У медицині рентгенівські промені стали використовувати вже на початку 1896 року, і це дало нові можливості у діагностиці захворювань опорно-рухового апарату та знаходження сторонніх предметів у тілі людини. Перший раз за допомогою рентгеноскопії було виявлено металеву голку, яка застрягла у тілі жінки.

·                    У 1901 році за своє відкриття Рентген отримав Нобелівську премію. Але усі кошти у скрутні часи Першої світової війни він віддав уряду Німеччини. Також вчений не поїхав на вручення премії – її переслали поштою. 

·                    Під час свого життя Рентген був проти, щоб відкрите ним випромінювання називали його ім’ям. Тому вчений називав їх «Х-променями».

 Інформація використана з сайту https://daytoday.com.ua/podiya/mizhnarodnyy-den-radiolohii-vsesvitniy-den-radiohrafii/


Немає коментарів:

Дописати коментар

Участь в екохабі

        День 26 квітня 1986 року навічно вкарбувався в історію України. Аварія, що трапилася на четвертому енергоблоці Чорнобильської атомно...