понеділок, 1 березня 2021 р.

А ви знали???


      1 березня — це не лише день народження весни, але й день народження Періодичної системи хімічних елементів. У цей день у 1869 році Дмитро Менделєєв закінчив роботу над першим варіантом майбутньої таблиці (так, 17 лютого 1869 року, яке можна побачити на ілюстрації, це тепер 1 березня 2021).

     Існує міф, що зробив це відкриття він уві сні, хоча насправді він тривалий час працював над раціональним розташування елементів залежно від їхніх властивостей. Проблемою було те, що маса окремих елементів була визначена неправильно, а інші — ще були не відкриті. І пророчий дар (чи наукове чуття?) Менделєєва якраз і полягав у тому, щоб зосередитися виключно на властивостях сполук і абстрагуватися від мас.

      У тій першоберезневій версії таблиці було 19 рядків, які згодом стануть стовпцями-групами, та 6 стовпців — майбутніх періодів.

    Зрештою на основі системи елементів було сформульовано Періодичний закон, розуміння причин якого ми отримали лише після наукового усвідомлення принципів побудови атома та механізмів утворення хімічного зв’язку.

      Отже, 1 березня — свято початку весни та відкриття періодичної системи елементів! Недарма чи святкуємо цей день періодично — що року!

Інформація з сайта https://www.facebook.com/HraHeliantus/

Немає коментарів:

Дописати коментар

Участь в екохабі

        День 26 квітня 1986 року навічно вкарбувався в історію України. Аварія, що трапилася на четвертому енергоблоці Чорнобильської атомно...