пʼятниця, 26 березня 2021 р.

26 березня - День поширення інформації про епілепсію

 

Сьогодні, 26 березня, у всьому світі — День поширення інформації про епілепсію або Фіолетовий день (PURPLE DAY for EPILEPSY)

65 мільйонів людей у світі живуть з епілепсією.

Епілепсія – це неврологічне захворювання, яке характеризується нападами судом. Вони можуть проходити зовсім непомітно, а можуть тривати кілька хвилин: людина непритомніє, у неї конвульсії, можуть виникати проблеми з диханням. Зазвичай напад триває до 5 хвилин і минає самостійно.

Чіткої причини виникнення хвороби немає і вилікувати її складно: можна лише контролювати прояви. Епілепсія не заразна, люди з цим діагнозом не є небезпечними і їх не потрібно боятися. Вона не заважає жити повноцінним життям.

Згідно зі статистикою МОЗ, в Україні понад 100 000 людей живуть із цим діагнозом. Уявіть: якщо у вагоні метро двісті людей, то один з них може бути хворим на епілепсію. Більшість людей не знає, коли і як може статися напад.

Сьогодні людей з усього світу просять носити фіолетовий одяг або аксесуари та ділитися інформацією з усіх джерел щоб розвіяти міфи про хворобу і допомогти людям, які живуть з цим діагнозом.

Автор ідеї @Cassidy Megan з канадської провінції Нова Шотландія.

У 2008 році Кессіді було всього 9 років, але на той момент вона встигла відчути глузування та відчуження з боку однолітків і дорослих, які нічого не знали про її захворювання і вважали, що у Кессіді проблеми з психікою.

Завданням Кессіді було звернути увагу людей на проблему епілепсії, розвіяти міфи про це захворювання і показати людям, що страждають від епілептичних нападів , що вони не самотні. Ідею дівчини підтримала Асоціація епілепсії Нової Шотландії.

"Епілепсія - це частина вас, але вона не визначає вас”, - впевнена Кессіді.

Причини виникнення епілепсії різні: генетика, метаболічні або структурні порушення в головному мозку, як вроджені, так і надбані. Іноді факторів кілька. Тому підхід до лікування і прогноз на майбутнє цілком залежать від конкретної форми епілепсії і від безлічі індивідуальних чинників

Найчастіше проблеми під час нападу виникають від невчасно або неправильно наданої першої допомоги. Тому найважливіше – вміти допомогти.

При нападі епілепсії не потрібно викликати швидку допомогу. Виняток: якщо напад триває понад 5 хвилин або людина травмувалась.

Коли напад минає – потрібно допомогти людині дійти до місця, де можна відпочити, або додому.

Зібрали кілька порад, як розпізнати напад та надати першу допомогу.

Бережіть себе, друзі. Та пам'ятайте про те, що під час нападу людина не зможе проковтнути свій язик, а ложку чи будь-які інші предмети до рота людини класти небезпечно.



Дякую за інформацію https://www.facebook.com/bachytysercem/posts/1552402594948468

Немає коментарів:

Дописати коментар

Участь в екохабі

        День 26 квітня 1986 року навічно вкарбувався в історію України. Аварія, що трапилася на четвертому енергоблоці Чорнобильської атомно...