вівторок, 12 листопада 2019 р.

Цікаво знати, що...

Цікаво, що винахід пластмас привів до порятунку величезної кількості тварин. Найбільше пощастило слонам, китам і черепахам.

Масове захоплення більярдом поставило всю популяцію слонів в світі на межу повного знищення. Вбити величезного слона тільки заради того, щоб з його бивня виточити п'ять більярдних куль було звичайною справою. Як мінімум один мільйон фунтів (453 000 кг) слонової кістки поставлявся на ринок щороку. Зі слонової кістки робилися клавіші для роялів і піаніно, трубки, кісточки доміно і т.п. Все це стали робити з пластмас. Сотні тисяч черепах вбивали за для того, щоб з їх панцирів робити гребені для волосся, ручки для столових приладів і різні прикраси.

До поширення пластмас китовий вус був одним з найцінніших продуктів китобійного промислу. Одні тільки американські китобої біля берегів Аляски добули китового вуса на 16 500 000 рублів, що з лишком покрила всю суму, витрачену американцями на придбання Аляски. Щетиною з китового вуса набивали меблі і матраци, з китового вуса робили щітки. З тонких смужок вуса плели сидіння стільців, сітки для ліжок, виготовляли кузова екіпажів. З китового вуса робили сита і решета. Волокна з китового вуса йшли також на виготовлення перук, плюмажів для солдатських шоломів. Його застосовували при шиття одягу (криноліни) і корсажного білизни.


На фотографії розфасовані комплекти більярдних куль зі слонової кістки

Немає коментарів:

Дописати коментар

Участь в екохабі

        День 26 квітня 1986 року навічно вкарбувався в історію України. Аварія, що трапилася на четвертому енергоблоці Чорнобильської атомно...