четвер, 20 вересня 2018 р.

А Ви знали про це?




У ніч з 20 на 21 вересня відзначається одна з найнезвичайніших природоохоронних дат – Ніч кажанів.
З 1997 року це – загальноєвропейська природоохоронна акція, в якій беруть участь усі країни, що є сторонами Угоди про збереження кажанів у Європі – EUROBATs (діє з 1991 pоку, ратифікована Верховною Радою України 19 травня 1999 року).
Кажани – дивовижні ссавці, які, завдяки своїй будові, оволоділи мистецтвом польоту.
Кажани ведуть нічний спосіб життя і цьому є своє пояснення. У них дуже слабкий зір, пристосований тільки до темряви. Проте у кажанів чудово розвинені нюх і слух, 👃👂 які допомагають полювати і орієнтуватися в просторі, а також унікальна здатність до ехолокації, яка окрім них властива тільки дельфінам.
Кажани зустрічаються всюди, крім полярних районів і високогір'я. І головне – всі вони безпечні. 🗺📌 Виняток становлять кажани-вампіри з великими і гострими зубами, що мешкають в Латинській Америці і харчуються кров'ю дрібних гризунів, птахів, а зрідка – і домашньої худоби.
Що стосується кажанів, що мешкають в Україні та Європі, їх боятися не варто. Всі вони – комахоїдні 🦗 тварини. Більше того, кажани навіть корисні, оскільки знищують багатьох шкідливих комах, які також активні в темний час доби, а вдень вислизають від уваги птахів.
Багато видів кажанів перебувають на межі зникнення. Проблема особливо загострилася в останні десятиліття. Це пов'язано з вирубкою дуплистих дерев (саме в дуплах більшість цих звірків знаходить притулок), із застосуванням різних отрутохімікатів (кажани гинуть, наївшись «отруєних» комах) і переслідуванням з боку людини – через елементарне незнання та забобони.


Джерело інформації

Немає коментарів:

Дописати коментар

Міжнародний День ДНК

  Щорічно 25 квітня в різних країнах світу відзначається незвичайне свято –   Міжнародний День ДНК (DNA Day), на знак визнання важливості г...