неділю, 4 березня 2018 р.

А ви знаєте що ...


…плаун-баранець у медицині застосовують для лікування алкоголізму, вироблення відрази до куріння та при деяких захворюваннях очей. Слід пам’ятати, що це рослина досить своєрідна, тому самолікування може призвести до тяжких розладів здоров’я і навіть до смерті.


…до початку ХХ сторіччя хвощі використовували для забарвлення хутра в сіро-жовтий колір. У деяких місцевостях молоді ніжні спороносні пагони та багаті на крохмаль розширені кореневища (бульби) хвоща польового споживають.

...для худоби всі частини хвоща отруйні, бо містять речовини, котрі руйнують деякі вітаміни в їхньому організмі.

…у горах Європи, в тому числі й у Карпатах, на скелях та в печерах росте особливий вид мохів. Зелена нитка, що проростає зі спор цього моху, живе тривалий час і досягає значних розмірів. Здатна вона й до світіння в темряві - особливі лінзоподібні клітини вловлюють слабке світло й спрямовують його на хлоропласти, створюючи умови для фотосинтезу. Світло проходить крізь мох, і стінка клітини відбиває його вже як зелений промінь. Світіння цього моху породило народні легенди про гномів, які вночі в печерах із ліхтарями охороняють скарби.

…у Сибірському науковому центрі людина провела 30 діб у герметичній кабіні, де хлорела була для неї єдиним джерелом кисню, води та інших речовин.


…пилок дуже поживний, у ньому до 40-50 % білків, близько 40 % вуглеводів, є жири, вітаміни та інші корисні речовини. Тому пилок певних видів рослин застосовують у медицині.

…на корінні місцевих диких видів винограду островів Малайського архіпелагу паразитує позбавлена хлорофілу рослина рафлезія. Під час її цвітіння на поверхні грунту розпускаються велетенські (до метра в діаметрі) квіти, що кольором та запахом нагадують гниле м'ясо, чим приваблюють мух-запилювачів.

…комахозапильних рослин, квіти яких мають однотонне яскраво-червоне забарвлення, дуже мало. Це пояснюється тим, що комахи, на відміну від людини, не розрізняють червоний колір. Проте таке забарвлення у квітів трапляється, особливо в тропіках. Але запилюють їх не комахи, а дрібні птахи - нектарниці в Африці або крихітні колібрі в Америці. Очі цих птахів надзвичайно чутливі до всього червоного.

…знайдено насіння лотоса маньчжурського віком близько 400 років, яке не втратило здатності до проростання.


…в тютюну кожна рослина здатна утворити до 360 тисяч насінин.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Підвищення кваліфікації

              17 квітня 2024 року пройшла підвищення кваліфікації за видом "вебінар" на тему: «Сучасний урок біології. Використанн...