вівторок, 21 березня 2017 р.

21 БЕРЕЗНЯ - ДЕНЬ КОЛЬОРОВИХ ШКАРПЕТОК І СОНЯЧНИХ ЛЮДЕЙ


     Міжнародний день людини з синдромом Дауна отримав свій офіційний статус завдяки ініціативі Міжнародної (IDSA) та Європейської (EDSA) асоціацій Даун Синдром на VI міжнародному симпозіумі з питань синдрому Дауна.

      Вперше він відзначався у 2006-му році, а в грудні 2011-го року Генеральна Асамблея ООН запропонувала відзначати цей день усім державам і міжнародним організаціям, аби підвищити рівень поінформованості суспільства про синдром Дауна і звернути увагу на необхідність поліпшення якості життя та інтеграції у суспільстві людей з СД.



     День і місяць для цієї події були обрані зовсім не випадково — вони символічно позначають природу синдрому Дауна: мова йде про 3 (замість 2-х, як зазвичай у людини) копії 21-ї хромосоми.

     Аби привернути увагу до інакшості, однак не меншовартості, людей з синдромом Дауна по всьому світу в цей день проходить акція "LOTS OF SOCKS". Долучитися до неї просто: треба одягти різнокольорові, непарні чи просто яскраві шкарпетки. Таким чином ви продемонструєте свою солідарність з людьми з непарною хромосомою, й водночас звернете на себе увагу перехожих, зрозумієте, як це — бути не таким, як більшість.

     Щороку асоціація Down Syndrome International закликає друзів з усіх країн приєднатися до всесвітнього флешмобу й показати, яку важливу роль відіграють люди з синдромом Дауна в нашому суспільстві. Зробити це можна просто розмістивши більш детальну інформацію про синдром Дауна або фотографії, повідомлення, цитати друзів в соціальних мережах, використавши при цьому хеш-теги #MyFriendsMyCommunity та #WDSD.

Що потрібно знати про синдром Дауна пересічній людині

      Це найчастіше генетичне відхилення у світі. Його не можна "вилікувати", ним неможливо "заразитися", адже це не хвороба. Однак у людей із синдромом Дауна часто буває знижений імунітет і цілий ряд супутніх захворювань, а тривалість їхнього життя в середньому, менша, ніж у інших.

     Кожна 700-а дитина у світі народжується з синдромом Дауна. Це співвідношення однакове в різних країнах, кліматичних зонах, соціальних прошарках. Воно не залежить від способу життя батьків, їх здоров’я, шкідливих звичок, харчування, достатку, освіти, кольору шкіри чи національності. Хлопчики та дівчатка народжуються з однаковою частотою. Батьки при цьому мають нормальний набір хромосом (каріотип).
Дітям із синдромом Дауна, дійсно, складніше розвиватися, ніж їхнім звичайним одноліткам.            Але за підтримки сім'ї та допомоги фахівців вони, як і інші малюки, вчаться ходити і говорити, читати і писати, малювати і кататися на велосипеді, займатися музикою і спортом, отримують освіту. І звичайно, вони здатні дружити, захоплюватися, закохуватися, бути щасливими і робити щасливими інших.
     Як і будь-хто з нас, кожна людина з синдромом Дауна — унікальна. У неї свій характер, свої можливості, свої інтереси. Людина з синдромом Дауна може стати відомим спортсменом, актором, художником, бізнесменом, або просто вашим другом, сусідом, знайомим. І, без сумніву, така людина гідна поваги хоча б за те, що щодня долає труднощі, не знайомі нам з вами.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Цікава інформація - nauka.ua

 ⚡️ Пересадка свинячих органів людям, чим пахнуть немовлята та нові найдорожчі ліки. Це наша підбірка найбільш важливих та цікавих новин нау...