вівторок, 11 жовтня 2016 р.

Біологічні цікавинки


  1. Невелика риба-куля має цікаву властивість. У мить небезпеки, коли до неї наближається хижак, вона набирає велику кількість води – утричі більшу за свій об’єм – і, роздуваючись, перетворюється на величезну колючу кулю.
  2. У восьминога й кальмара щупальці замінюють ноги. Розташовані вони на голові, завдяки чому морських істот називають головоногими.
  3. Велетенські розміри мають представники осетрових. На Каспії траплялись риби масою у тонну. Осетри бувають до 3 метрів завдовжки і масою 280 кілограмів.
  4. Найбільша сучасна тварина – блакитний кит. Довжина цього велетня – 33 метри. А важить він більше, ніж п’ятдесят слонів – 150 тонн. Серце блакитного кита скорочується дев’ять разів на хвилину.
  5. У морі мешкають електричні скати. Своєю електричною зброєю вони користуються у мить небезпеки. А людину ударом електричного струму можуть навіть “звалити з ніг”.
  6. Людина хоч і “цар природи”, але не така швидка, сильна та прудка порівняюно з іншими мешканцями нашої планети. Наприклад, стаєр пробігає за годину понад 21 кілометр, лев та зебра здатні подолати за цей час 65 кілометрів. Дикий осел – 50-55, жирафа – 45-50. Антилопа, олень, кінь і навіть собака без особливого напруження обганяють будь-якого бігуна.
  7. Якби людина мала такі здібності, як звичайний коник, вона б легко перескакувала через триповерховий будинок, а футбольне поле подолала б потрійним стрибком.

1 коментар:

Міжнародний День ДНК

  Щорічно 25 квітня в різних країнах світу відзначається незвичайне свято –   Міжнародний День ДНК (DNA Day), на знак визнання важливості г...