понеділок, 10 жовтня 2016 р.

Органічна хімія: цікаві факти

«Живе» блюдо

Перший цікавий факт про хімію стосується незвичайної їжі. Одна з відомих страв японської кухні – «Одори Дону» – «Танцюючий кальмар». Багатьох шокує вигляд кальмара в тарілці з щупальцями що рухаються. Але не варто переживати, він не страждає і давно нічого не відчуває. Підготовленого кальмара поміщають в чашу з рисом і перед подачею поливають соєвим соусом. Щупальця кальмара починають скорочуватися. Це відбувається через особливість будови нервових волокон, які на деякий час після смерті тварини вступають в реакцію з іонами натрію, що містяться в соусі, змушуючи м'язи скорочуватися.

Полтергейст


Хімія можє спростовувати містичні історії. Часто можна почути про старовинні будинки, які наповнені привидами. А вся справа в застарілій і погано працюючій системі опалення. Через витік чадного газу, що викликає отруєння, у мешканців будинку виникають головні болі, а також слухові і зорові галюцинації.

1 коментар:

22 квітня - Всесвітній день Матері-Землі

      Час рятувати нашу планету!      Саме тким є вислів до дня Матері-Землі, який відзначають сьогодні. Адже ставлення людини до планети є ...