пʼятниця, 17 квітня 2020 р.

      Що спільного між помадою, кремом та вівцями? Насправді їх та багато інших косметичних і фармацевтичних засобів об'єднує речовина під назвою ЛАНОЛІН. Ланолін отримують із вовняного воску, який є продуктом діяльності залоз шкіри овець. Про ланолін або шерстяний віск було відомо ще грекам та римлянам, які отримували його шляхом виварювання вовни.      Ланолін - в’язка, густа, жирна на дотик маса зі слабким специфічним запахом.
       Хімічний склад ланоліну є досить різноманітним: жирні кислоти (міристинова, пальмітинова, церитинова), складні етери, вільні спирти (n-алкоголі, ізо-алкоголі), вуглеводні (n-алкани), холестерин, ізохолестерин.
        У фармацевтичній і косметологічній практиці використовують безводний, водний, гідрогенізований, етерифікований спиртами, конденсований із закисом етилену, з високим вмістом холестерину та інші модифікації ланоліну. Найчастіше його застосовують як емульгатор, що входить до складу мазевих основ.
        У косметологічній практиці ланолін використовують як пом’якшувач шкіри після гоління, у барвниках для вій і помад (для послаблення й зняття подразливої дії), у засобах для догляду за волоссям (шампуні); як буфер при нанесенні барвних засобів на поверхню нігтів. Недоліком ланоліну є його здатність викликати алергічні реакції, окиснюватися й утворювати перекиси, а також специфічний запах, погана розчинність в оліях.


Дякую за інформацію з групи ФБ Хімія навколо нас😊👍

Немає коментарів:

Дописати коментар

Участь в екохабі

        День 26 квітня 1986 року навічно вкарбувався в історію України. Аварія, що трапилася на четвертому енергоблоці Чорнобильської атомно...