🤝🏻Подію започаткувала компанія з продажу рослинної продукції Alpro з метою залучення людства до вживання більшої кількості овочів та фруктів. Вдала комбінація тваринних й рослинних продуктів робить харчування повноцінним і здоровим.
ℹОвочі - група харчових продуктів, що походять із царства рослин. Термін «овочі» не є ботанічним. Овочами називають соковиті органи трав'янистих рослин (коренеплоди, бульби, пагони, стебла, листки, бруньки, суцвіття, плоди, цибулини та ін.) одно-, дво- та багаторічних культур, які використовують як продукти харчування і для промислової переробки.
⏳В активний вжиток в українську мову слово «овоч» (д.-рус. овошть - плід; заст. овощ) ввійшло в кінці XIV ст. Цим словом позначались як плоди рослин і фрукти, так і процес їх росту і дозрівання. В українській мові «овочами» зазвичай називали саме фрукти (садовину), а овочі називали «городиною»; діалектне - ярина.
За ботанічною класифікацією овочеві культури, які вирощують в Україні, належать до 14 родин.
Овочі поділяють на дві групи: вегетативні овочі і плодові овочі.
🔸Вегетативні овочі поділяють на такі підгрупи: бульбоплоди - картопля, батат, топінамбур, коренеплоди - морква, буряк, редиска, редька, ріпа, бруква, петрушка, селера, пастернак, хрін; капустяні капуста білоголова, червоноголова, савойська, цвітна, брюссельська, кольрабі; цибулеві - цибуля ріпчаста, цибуля зелена, цибуля-порей, цибуля-батун, часник; салатно-шпинатні - салат, шпинат, щавель; десертні - ревінь, спаржа, артишок.
🔸Плодові овочі поділяють на такі підгрупи: гарбузові - огірки, гарбузи, кабачки, патисони, кавуни, дині; томатні - томати, баклажани, стручковий перець; бобові - горох, квасоля, боби; зернові - цукрова кукурудза.
ℹФрукт (лат. fructus - плід або садовина - соковитий, зазвичай їстівний, плід дерева чи куща. Різновидом садовини є також деякі ягоди. «Фруктом» зазвичай називають будь-який плід, що складається із м'якуша та насіння, який утворився із зав'язі квітки.
На думку ботаніків, всі плоди з насінням - це фрукти. Їх можна поділити на три види:
🍈Плоди з соковитим м'якушем із насінням (апельсини, дині, ягоди, яблука).
🍊Плоди з соковитим м'якушем з однією великою центральною кісточкою (черешня, слива, персики).
🍏Сухі плоди (горіхи, боби, горох).
Фрукти є важливою складовою їжі людей та багатьох тварин.
Із кулінарної точки зору овочі та фрукти класифікуються за смаком. Овочі мають більш м’який або пікантний смак і зазвичай їх їдять як частину гарніру чи другої страви. Фрукти, як правило, мають солодкий або терпкий смак і можуть використовуватися в десертах, закусках чи соках.
❗Овочі та фрукти містять основні вітаміни, мінерали та інші поживні речовини, які потребує організм людини.
🥦Організму людини необхідні, щонайменше, 13 різних вітамінів. Вони містяться абсолютно у всіх видах овочів: морква, капуста, буряк, солодкий перець, редис, часник, цибуля, зелень тощо.
🌽Клітковина, на яку багаті фрукти, овочі, цільнозернові продукти, висівки, насіння, горіхи, соя і бобові збагачує організм поживними речовинами і надовго втамовує голод, тож їх рекомендують вживати людям, які обожнюють добре попоїсти, але хочуть позбутися надмірної ваги. Середня добова норма клітковини - близько 25 г на день.
🌶Антиоксиданти зменшують запалення, запобігають ризику серцево-судинних захворювань і раку та уповільнюють процес старіння організму.
🍽За даними ВООЗ щодня людям варто з’їдати щонайменше 400 грамів овочів та фруктів (не враховуючи овочі, що містять багато крохмалю, такі як картопля). Одна порція має бути 150-200 грам, розділивши їх на три рази.
Немає коментарів:
Дописати коментар