пʼятниця, 7 березня 2025 р.

7 березня День енергії рослин (Plant Power Day)


🤝🏻Подію започаткувала компанія з продажу рослинної продукції Alpro з метою залучення людства до вживання більшої кількості овочів та фруктів. Вдала комбінація тваринних й рослинних продуктів робить харчування повноцінним і здоровим. 

ℹОвочі - група харчових продуктів, що походять із царства рослин. Термін «овочі» не є ботанічним. Овочами називають соковиті органи трав'янистих рослин (коренеплоди, бульби, пагони, стебла, листки, бруньки, суцвіття, плоди, цибулини та ін.) одно-, дво- та багаторічних культур, які використовують як продукти харчування і для промислової переробки.

⏳В активний вжиток в українську мову слово «овоч» (д.-рус. овошть - плід; заст. овощ) ввійшло  в кінці XIV ст. Цим словом позначались як плоди рослин і фрукти, так і процес їх росту і дозрівання. В українській мові «овочами» зазвичай називали саме фрукти (садовину), а овочі називали «городиною»; діалектне - ярина.

За ботанічною класифікацією овочеві культури, які вирощують в Україні, належать до 14 родин. 

Овочі поділяють на дві групи: вегетативні овочі і плодові овочі.

🔸Вегетативні овочі поділяють на такі підгрупи: бульбоплоди - картопля, батат, топінамбур, коренеплоди - морква, буряк, редиска, редька, ріпа, бруква, петрушка, селера, пастернак, хрін; капустяні  капуста білоголова, червоноголова, савойська, цвітна, брюссельська, кольрабі; цибулеві - цибуля ріпчаста, цибуля зелена, цибуля-порей, цибуля-батун, часник; салатно-шпинатні - салат, шпинат, щавель; десертні - ревінь, спаржа, артишок.

🔸Плодові овочі поділяють на такі підгрупи: гарбузові - огірки, гарбузи, кабачки, патисони, кавуни, дині; томатні - томати, баклажани, стручковий перець; бобові - горох, квасоля, боби; зернові - цукрова кукурудза.

ℹФрукт (лат. fructus - плід або садовина - соковитий, зазвичай їстівний, плід дерева чи куща. Різновидом садовини є також деякі ягоди. «Фруктом» зазвичай називають будь-який плід, що складається із м'якуша та насіння, який утворився із зав'язі квітки.

На думку ботаніків, всі плоди з насінням - це фрукти. Їх можна поділити на три види:

🍈Плоди з соковитим м'якушем із насінням (апельсини, дині, ягоди, яблука).

🍊Плоди з соковитим м'якушем з однією великою центральною кісточкою (черешня, слива, персики).

🍏Сухі плоди (горіхи, боби, горох).

Фрукти є важливою складовою їжі людей та багатьох тварин.

Із кулінарної точки зору овочі та фрукти класифікуються за смаком. Овочі мають більш м’який або пікантний смак і зазвичай їх їдять як частину гарніру чи другої страви. Фрукти, як правило, мають солодкий або терпкий смак і можуть використовуватися в десертах, закусках чи соках. 

❗Овочі та фрукти містять основні вітаміни, мінерали та інші поживні речовини, які потребує організм людини. 

🥦Організму людини необхідні, щонайменше, 13 різних вітамінів. Вони містяться абсолютно у всіх видах овочів: морква, капуста, буряк, солодкий перець, редис, часник, цибуля, зелень тощо. 

🌽Клітковина, на яку багаті фрукти, овочі, цільнозернові продукти, висівки, насіння, горіхи, соя і бобові збагачує організм поживними речовинами і надовго втамовує голод, тож їх рекомендують вживати людям, які обожнюють добре попоїсти, але хочуть позбутися надмірної ваги. Середня добова норма клітковини - близько 25 г на день.

🌶Антиоксиданти зменшують запалення, запобігають ризику серцево-судинних захворювань і раку та уповільнюють процес старіння організму. 

🍽За даними ВООЗ щодня людям варто з’їдати щонайменше 400 грамів овочів та фруктів (не враховуючи овочі, що містять багато крохмалю, такі як картопля). Одна порція має бути 150-200 грам, розділивши їх на три рази. 


Немає коментарів:

Дописати коментар

День хворих на епілепсію (Фіолетовий день)

  26 березня кожного року світ відзначає  Фіолетовий день або День хворих на епілепсію  (Epilepsy Awareness (Purple Day)).  Із здобувачами о...