понеділок, 17 квітня 2023 р.

17 КВІТНЯ - МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ КАВИ (ДЕНЬ ЕСПРЕСО)


Саме цього дня італійський винахідник Ачиль Гаджіа отримав патент на створененя кавоварок, які стали готувати смачну каву, в тому числі й еспресо.

А загалом каві стільки років, скільки й людському бажанню отримати насолоду від життя.☕🥰

Колись давно саме після гарячої кави в дерев’яному горнятку ефіопські предки народів Оромо радісно усміхалися новому дню.

Енергію кави додавали в своє життя й древні мешканці Єгипту та Ємену.

Славили сонце і каву надалі й жителі Близького та Середнього Сходу. 

Згодом кава поширилась у Європі, Індонезії та Америці, а шурхіт кавових зерен бентежив уяву й людські серця.

До просування кави в Європі, кажуть, доклалися українці. Зокрема, козак Юрій Кульчицький зі Львівщини, який двічі врятував Європу. Вперше - коли привіз із Туреччини до Європи каву й фактично її розбудив, подарувавши таким чином неймовірне задоволення. А вдруге - коли врятував європейців від турецької навали, виступивши перемовником, який знав після багатьох років полону турецьку мову та звичаї. Зараз важко сказати, що саме було в цій історії першим, а що другим, але, схоже, рятувати Європу - то вже наша українська планида.

Були в історії кави й сумні часи, коли її забороняли, й люди шукали, як могли, їй замінник.

Німецький король Фрідріх Вільгельм у вересні 1777 року видав спеціальній указ, яким заборонив пити каву, і закликав людей пити пиво. Навіть заявив, що не може покластися на солдат, які вживають каву. Але піддані хотіли пити і каву, і пиво. Тоді король встановив ліцензію на обсмаження кави, що перетворило її автоматично на елітарний напій для багатіїв. Проте бідніші теж хотіли кави і шукали їй замінники: цикорій, ячмінь, кукукурудзу, пшеницю.


Наш фоторепортаж - з Музею кави у Празі, який показує звивистий і буремний шлях кави до нашого теперішнього горнятка задоволення.


Це й турецький автентичний посуд для пиття кави. І колишні мішки з-під кавових зерен, які пройшли свій кількасотлітній шлях. І печі для обсмажування зерен, і контейнери для зберігання, і млиночки для перемелювання зерен. Навіть є муляж екзотичної тварини, яка робила за допомогою ферментації найдефіцитнішу і найдорожчу каву в світі.


Історія кави непроста. Але хіба має щось вартісне в нашому світі просту історію?

Тож зі святом! І з можливостями насолодитись цим дивовижним напоєм!☕

Немає коментарів:

Дописати коментар

Участь в екохабі

        День 26 квітня 1986 року навічно вкарбувався в історію України. Аварія, що трапилася на четвертому енергоблоці Чорнобильської атомно...