середа, 1 березня 2023 р.

 


Коти чудово вміють залізати на високі гілки дерев, проте зовсім не можуть повернутися з висоти на землю вниз головою. Це пов’язано із будовою їхніх кігтів, які загорнуті трохи всередину. Таким чином котам незручно чіплятися за кору, тому вони злазять з дерев задом, або ж кличуть на допомогу рятувальників із драбиною.

У космос відправляли не тільки собак Білку та Стрілку, а й французьку кішку Фелісет. У 1963 році пухнаста улюблениця піднялася на висоту 210 кілометрів над верхнім шаром Землі. Кішка перебувала у космосі всього близько 15 хвилин, але ця подія зробила її національною героїнею Франції.

Пращури сучасних котів полювали на невелику здобич, на відміну від собачих прабатьків. Саме тому наші улюбленці на сьогодні їдять зовсім небагато, маленькими порціями, а інколи навіть залишають трохи корму у мисочці. Такий раціон – часті, але не насичені прийоми їжі, є наслідком способу життя котячих предків.

Коти полюють заради самого процесу. У 80% випадків домашні хижаки навіть не планують частуватися здобиччю. Вчені університету Джорджії провели дослід, результатом якого стало встановлення того, що лише у 28% випадків коти з’їдають жертву, яку зловили. Інша здобич використовується у якості іграшки або ж є даром господарю.

Кішки мають великі очі, що анатомічно обґрунтовується потребою у нічному полюванні. Тварини охоплюють зором велику ділянку місцевості, але при близькому фокусуванні погляду майже нічого не бачать. Ось чому інколи власники улюбленців дивуються, що коти не бачать шматочки їжі просто перед носом. Більшість домашніх котів – далекозорі.

Вчені та археологи дослідили залишки котів, знайдені у Китаї, та визначили їхній приблизний вік – 5300 років. Раціон однієї з кішок, згідно з дослідженням, був набагато різноманітніший за спосіб харчування іншої, що може говорити про існування домашніх котів навіть раніше за загальноприйняту епоху.

Ці домашні тварини ніколи не були хатніми у загальноприйнятому значенні цього слова. Вважають, що коти перебували із людиною у взаємовигідних відносинах. Таким чином вони зберігали свою незалежність та не мали браку у їжі та домівці. Люди ж, як і зараз, заводили домашніх улюбленців заради знищення шкідників.

Коти рідко спілкуються між собою нявканням. Такий спосіб ведення переговорів призначений лише для людини. Чим частіше власник тварини буде розмовляти з нею, тим більше кішка буде відповідати. Коти також здатні змінювати інтонації голосу: часто можна почути примхливі, вимогливі, незадоволені або ж лагідні відтінки у нявканні кота.

Кішки мають на 24 кістки більше за людину. Для них характерний гнучкий та еластичний скелет. Вони можуть проникнути у будь-яке вузьке місце – простір під диваном, лаз у паркані. Це, а також зазвичай м’яке приземлення з великої висоти – результат відсутності ключиць.

Найдавнішими пращурами сучасних домашніх котів є міациди, що жили близько 40 мільйонів років тому. Ці малі тварини жили на деревах та відрізнялися спритністю та хитрістю. Перші звичні нам представники котячих з’явилися лише 12 мільйонів років тому.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Участь в екохабі

        День 26 квітня 1986 року навічно вкарбувався в історію України. Аварія, що трапилася на четвертому енергоблоці Чорнобильської атомно...