неділя, 26 лютого 2023 р.

Йоганн Гете та Фрідліб Рунеті і кава


Багатьом відоме ім’я  найзнаменитішого у світі німецького поета та письменника Йоганна Вольфганга ГЕТЕ (1749 – 1832), хоча би через його найвідоміший твір– філософську драму ,,Фауст’’, яка офіційно визнана шедевром не тільки німецької, а й світової літератури. Але не всім відомо про його наукову діяльність. Він був видатним вченим-натуралістом, який опублікував низку робіт з фізики, біології, геології, мінералогії, метеорології та медицини. Гете вивчав мінеральні камені  та захоплювався їх колекціонуванням . На його честь, навіть, був названий мінерал гетит. Цікаво, що захоплення біологією було настільки глибоким, що посприяло здійсненню важливого відкриття у хімії.

А ось історія того, як це сталося. Гете був добре знайомий з молодим,на той час, німецьким хіміком-органіком, аналітиком Фрідлібом Фердинандом РУНГЕ (1795 – 1867), доктором філософії, професором хімії. Ще  будучи молодим, цей хімік зробив своє ім’я  відомим у європейській науці. У 1819 році він описав токсичні властивості алкалоїду атропіну, який виділив працюючи з красавкою (беладоною), і показав його здатність розширювати зіницю ока, виділив з кори хінного дерева хінін, вперше виділив з кавових зерен кофеїн. У 1831 році під час епідемії холери запропонував використовувати хлор як дезінфікуючий засіб (замість оцту та сірчистого газу). У 1834 році виділив з кам’яновугільної смоли фенол, хінолін та анілін і показав, що окиснення останнього призводить до утворення барвників.

Як повідомляють декотрі американські історики, у 1819 році дослід з виділення атропіну з беладони був продемонстрований  Рунге самому Йоганну Гете. Між ними, очевидно, були дружні відносини. У знак подяки за це та інтелектуальне спілкування з молодим талановитим хіміком Гете подарував йому пакет кавових зерен, який він отримав з Греції (тоді кавові зерна були делікатесом) і запропонував Рунге з’ясувати , яка речовина міститься у середині зерняток, що так ,,кайфово’’ діє на організм людини.

Відповідь не забарилася. Наполегливий, досвідчений хімік уже в 1820 році знайшов відповідь на питання, що робить кавовий напій таким привабливим та заманливим . Ця сполука виявилась 1,3,7-триметилксантином, який був названий кофеїном у честь продукта з якого його можна легко виділити. Будова кофеїну була встановлена Е.Фішером у 1882 році.

Після того, як Рунге дослідив хімічні властивості – власне відкрив кофеїн у каві, учені ще й досі продовжують відкривати ще не розкриті таємниці цього напою.

Отож, коли ви будете насолоджуватися чашкою ароматної кави, то подумки подякуйте поетові Йоганну Гете і хімікові Фрідлібу Рунге за цей неперевершений напій, який робить вас щасливими.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Участь в екохабі

        День 26 квітня 1986 року навічно вкарбувався в історію України. Аварія, що трапилася на четвертому енергоблоці Чорнобильської атомно...