неділю, 23 жовтня 2022 р.

Цікаві факти про мідь

       Мідь - один із найважливіших металів у господарстві. Це тягучий, в'язкий метал світло-рожевого кольору, який дуже легко прокатується у тонкі листи. Густина міді становить приблизно 8920 кг/м³, а температура плавлення становить +1083° С. У періодичній таблиці хімічних елементів мідь можна знайти під назвою "Купрум" (Cu), порядковий номер 29, атомна маса - 63.5. Вона розташована між Нікелем та Цинком. Мідь дуже добре проводить тепло та електричний струм, поступаючись у цьому відношенні лише сріблу. На сухому повітрі мідь практично не змінюється, оскільки тоненька плівка окисненого шару  що утворюється на її поверхні та надає міді темнішого червоного кольору, слугує хорошим захистом від подальшого окиснення. Однак за наявності постійного вологи та вуглекислого газу поверхня міді покривається зеленуватим нальотом (карбонат купруму). Яскравим прикладом такої реакції є зміна кольору Статуї Свободи в Нью-Йорку, яка на момент спорудження мала яскраво-рожевий колір, однак мідна обшивка окислилася і покрилася карбонатом купруму, а колір статуї із часом став світло-зеленим.  

      На даний момент у світі розвідано понад 1 мільярд тон запасів міді. Понад 39.08% цих запасів припадають на дві південно-американські держави - Чилі та Перу. Значні поклади також є в США, Китаї та Індонезії. За обсягами виплавки міді абсолютним лідером є Чилі (5.5 млн.тон, 2016 рік). До першої п'ятірки також входять Китай (2.2 млн.тон.), Перу (1.4 млн.тон.), США (1.3 млн.тон), та Австралія (850 тис.тон). Є поклади міді і в Україні, зокрема на Волині.

 

 

Інформація з природничо-географічного товариства

Немає коментарів:

Дописати коментар

Участь в екохабі

        День 26 квітня 1986 року навічно вкарбувався в історію України. Аварія, що трапилася на четвертому енергоблоці Чорнобильської атомно...