неділя, 12 вересня 2021 р.

Всесвітній день журавля

      У другу неділю вересня відзначають Всесвітній день журавля. 

     Започаткували цю традицію американські орнітологи у 2002 році на ознаменування порятунку від вимирання білого американського журавля. Вид знаходився на межі повного зникнення, врятувати вдалося лише завдяки штучному розведенню й випуску у природу. Та й зараз це один із найбільш рідкісних видів птахів. Їх усього кілька сотень. 

     В Україні гніздяться два види журавлів - сірий і степовий. Перший живе на болотах у Поліссі та частково в Лісостепу, другий, як видно вже з назви, - у Степовій зоні. Обидва види в Червоній книзі України. Як рідкісний залітний вид у фауні України зареєстрований і білий журавель (сибірський вид). 

      Журавлі - окраса нашої землі. Вже почався відліт їх на місця зимівлі, можна побачити в небі журавлиний ключ і почути характерне курликання. 

      Ну й наостанок трішки лікнепу для тих, кому журавлі, лелеки й чаплі - одне й те ж. Подивіться на фотогрфії - ну чим сірий журавель схожий на білого лелеку? Довгі ноги та шия? Так у жирафа вони теж довгі, тільки от літати не вміє. :-) У цих птахів зовсім різний колір оперення, спосіб життя, живлення, вони по-різному літають, зовсім різний голос. Коли почуєте з неба курликання (не ґелґотіння - то гуси), подивіться на зграю птахів - журавлі зазвичай летять ключем (клином). Такий стрій допомагає економити сили в польоті за рахунок зменшення опору повітря. Аеродинаміка.     Фізику птахи не вчили, але успішно використовують. Лелеки клином не літають, у них розкидана зграя, яка кружляє, набираючи висоту. І летять вони мовчки.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Участь в екохабі

        День 26 квітня 1986 року навічно вкарбувався в історію України. Аварія, що трапилася на четвертому енергоблоці Чорнобильської атомно...