четвер, 1 квітня 2021 р.

Всесвітній день поширення інформації про аутизм

 

Сьогодні, 2-го квітня, Всесвітній день поширення інформації про аутизм.

У 2021 році цю дату відзначають 14-й раз. Вона затверджена Генеральною Асамблеєю ООН 18 грудня 2007 року.

Сьогодні людей в різних країнах закликають згадати про проблеми людей з аутизмом і про те, чого можуть досягти ці люди, якщо суспільство буде їх підтримувати.

За даними статистики Державного Центру з контролю та профілактики захворюваностей США, кожна 54 дитина у світі народжується з аутизмом. Для країн з низькою діагностичною базою, таких як Україна, ВООЗ вивела усереднений статистичний показник кількості таких людей – 1% дітей народжуються з аутизмом, останні два роки цей показник наближається до 2%.

💙Раннє втручання

Чим раніше виявити ознаки аутизму у дитини, тим більш успішною буде адаптація до навколишнього світу і до самостійного життя. Аутизм впливає на кожну людину по-різному, і може варіюватися від легкої до дуже складної форми прояву.

Аутизм загалом - порушення розвитку, яке проявляється протягом перших трьох років життя і може значно погіршити розвиток мовлення, соціальної взаємодії, спілкування і поведінки дитини.

Аутизм впливає на кожну людину по-різному, і може варіюватися від дуже легкої до дуже складної форми прояву.

💙Люди різні

Люди з аутизмом також дуже дуже різні. У деяких можуть бути неординарні здібності і фантастична пам'ять, у інших - труднощі зі спілкуванням і навчанням.

Аутизм - це не захворювання, а стан або розлад розвитку. На аутизм не можна захворіти і його не можна вилікувати. З ним людина народжується, живе і доживає до старості.

Це порушення розвитку або стан, який можна за допомогою розвиваючої та навчальної програми коригувати.

У людей з аутизмом бувають проблеми з соціальними та емоційними навичками, часто вони не здатні вести діалог, іноді повторюють одну і ту ж послідовність дій, не люблять змін в розпорядку дня.

Люди з аутизмом інакше обробляють інформацію, трохи по-іншому сприймають світ.

Аутизм часом ускладнює розуміння соціальних ситуацій, намірів і почуттів інших людей. Це впливає на повсякденне спілкування людини і її поведінку.

💙Як слід називати людей з аутизмом та чому це важливо?

Ми говоримо про людину з аутизмом, а не про "аутистів". В даному випадку ми дотримуємося принципу "спочатку людина" (people first).

Коректна термінологія неймовірно важлива для будь-якої людини. Те, як ми говоримо про людей - визначає те, як ми до них ставимося.

Ми в першу чергу повинні бачити людину з її унікальними здібностями і можливостями, а тільки потім - її діагноз. І це допомагає пам'ятати про те, що люди з порушеннями розвитку мають такі ж права - жити в сім'ї, вчитися, грати, навчатися у власному ритмі та темпі, займатися улюбленими справами - все так само, як і всі інші люди.

💙Як виглядає світ очима людини з аутизмом?

Занадто гучні звуки, занадто яскраві кольори. Для того, щоб зрозуміти що відбувається з такою людиною, уявіть собі, що все, що ви відчуваєте, збільшилося чи зменшилося у сто разів. Легкі дотики можуть викликати біль або, навпаки, сильний удар може залишитися непоміченим.

Яскрава річ, звичні звуки - раптом стануть ще яскравішими та гучними, а мова співрозмовника перетвориться на мелодію. Світ, дотики і звуки лунають і відчуваються зовсім по-іншому.

💙Людині потрібна людина.

Щоб навчитись комунікувати, розуміти та взаємодітяти з навколишнім світом людині з аутизмом потрібна поряд людина. Яка має терпіння та прийняття, можливість та бажання зрозуміти, відчути іншу людину та налагодити зв'язок, допомогти адаптуватися до змін, нових ситуацій, предметів у розкладу.

Увага, повага, терпіння, підтримка - найдієвіший спосіб допомогти відчути наш світ та бути у ньому попри всі порушення та розлади, діагнози у медичній картці.

Людині справді потрібна людина 💙

 https://www.facebook.com/bachytysercem

Немає коментарів:

Дописати коментар

Участь в екохабі

        День 26 квітня 1986 року навічно вкарбувався в історію України. Аварія, що трапилася на четвертому енергоблоці Чорнобильської атомно...