понеділок, 14 грудня 2020 р.

 

«День чаю» відзначається щорічно 15 грудня



Метою створення свята стало привернення уваги політиків і громадян до проблем поширення чаю, зміцнення взаємозв’язків між виробниками і споживачами чайної продукції, проблем дрібних виробників і працівників чайних виробництв.

Найбільш широко святкування «Міжнародного дня чаю» проходить в Індії і Шрі-Ланці, однак і такі країни, як Бангладеш, Непал, В’єтнам, Індонезія, Кенія, Малайзія, Уганда і Танзанія, будучи провідними світовими сільгоспвиробниками чаю, не залишаються байдужими до цього свята.



Про користь вживання різноманітних сортів чаю написано не мало наукових праць. У багатьох країнах по всьому світу існують унікальні багатовікові чайні традиції. 

Чай – це напій, без якого неможливо уявити жодного дня.

Смак чаю – теплий, тонізуючий, терпкий, цілющій – породжує багато приємних асоціацій:

гармонія,

спокій,

затишок,

щира розмова,

життєва сила,

здоров’я,

довголіття…

Відомо, що з ворогом люди в давнину за один стіл не сідали і разом не пили гарячих напоїв, щоб не отруїтися.

А от дружні стосунки за чашкою золотисто-коричневого або зеленого чаю можуть зміцнитися!

Багато письменників світу в своїх творах згадували сцени чаювань, описуючи традиції, смак чаю, звички героїв, пов’язані з вживанням чаю.

Герой Артура Конан Дойла Шерлок Холмс часто вживає цей напій у тих випадках, коли йому треба продумати тактику майбутніх дій.

У творі англійця Льюїса Керролла «Аліса в Країні Див» описується знаменита сцена божевільного чаювання, учасниками якої є головна героїня Аліса, Білий Кролик, Капелюшник.

У продовженні повісті «Аліса в Задзеркаллі» є згадка про звичай англійців пити чай о 17:00 годині.

Також п’ють чай герої повісті японського письменника Ясунарі Кавабата «Тисяча журавлів», вірша Ліни Костенко «Бузиновий цар». У повісті Г.Квітки-Основ’яненка «Сердешна Оксана» офіцер зваблює сільську дівчину, пригощаючи її чаєм з вином.

У часи Т.Г.Шевченка в Києві тільки-тільки починали пити чай. Та відомо, що Кобзарю смак цього напою був не зовсім до смаку.

Багато письменників світу залишили проникливі висловлювання про чай:

«Я повинен був пити багато чаю, бо без нього не міг працювати. Чай вивільняє ті можливості, які дрімають в глибині моєї душі». (Лев Толстой)

«Якщо холодно, чай Вас зігріє. Якщо Вам жарко, він Вас охолодить. Якщо у Вас настрій пригнічений – він Вас підбадьорить, якщо Ви збуджені – він Вас заспокоїть».  (Вільям Гладстон)

«Чай з бергамотом … – необхідне доповнення до магії світанку». (Бернар Вербер)

«У житті людини набереться небагато годин, які були б приємнішими, ніж час, присвячений вечірньому чаю». (Генрі Джеймс)

«Чай – напій не простий. Коли чаювання стає ритуалом, воно розвиває вміння бачити велике в дрібницях».  (Мюріель Барбері «Елегантність їжачка»)

 

Деякі цікаві факти:

1. Схід п'є чай понад 5 тисяч років. А Захід - всього лише трохи більше 400 років.

2. До 1800-х років кубики чаю використовувалися у Сибіру як гроші.

3. Чайні пакетики з'явилися в США в 1904 році. Деякі туристи вважають це найгіршим винаходом в світі!

4. Найбільше у світі чай п'є Ірландія, а Британія - тільки на другому місці.

5. Чай - національний напій Ірану і Афганістану.

6. Існує понад 1500 видів чаю.

7. Найбільше чаю виробляє Китай, від нього майже не відстає Індія.

8. Ще один винахід США - холодний чай, хоча є версія, що його придумав один британський продавець чаю на Всесвітній виставці в Сент-Луїсі в 1904 році.

9. Саме холодний чай найбільше п'ють у США - 85%.

10. Після води, чай - найбільш споживаний напій на Землі.

11. У Китаї чорний чай називається червоним.

12. Найдорожче в світі чаювання пропонує готель «Рітц Карлтон» в Гонконзі. Чай на двох там коштує майже 9 тисяч доларів.

13. Чорний чай складає близько 75% всього споживаного в світі.

14. У Китаї під час чайної церемонії заведено дякувати господарям за гостинність постукуванням пальців по столу.

15. Після Бостонського чаювання чай втратив свою популярність в Америці, де і понині більшість населення віддає перевагу каві.

16. Чай не завжди був популярний у Великобританії. Хоча вперше напій завезли до країни в 1657 році, його стали вживати тільки у другій половині XVIII століття.

17. Довгий час в Англію чай доставляли контрабандою і продавали у закритих кав'ярнях, куди допускали лише чоловіків.

18. «Lipton» - найпопулярніша в світі марка чаю.

19. В США виробником чаю є Південна Кароліна - єдиний штат з чайною плантацією.

20. Вважається, що дубильна кислота в чорному чаї може допомогти видалити бородавки.

21. Чайні таніни сприяють зупинці кровотечі і перешкоджають розвитку запалення.

22. Торгівля чаєм прискорила розвиток взаємодії Сходу і Заходу.

23. Ми можемо бути вдячні чаю за створення швидкохідних транспортних суден.

24. Легенда свідчить, що чай був винайдений в 2737 році до нашої ери, коли другий імператор Китаю Шень Нинг випадково впустив чайне листя в окріп.

25. Більшу частину чаю у світі вирощують в гірських тропічних регіонах.

26. В зеленому чаї міститься на 50% більше вітаміну C, ніж в чорному.

27. Всі різновиди чаю діляться на такі категорії: чорний, зелений, червоний, жовтий. Колір є зовнішнім відображенням біохімічних якостей чайного листа.

28. В Англії прийнято наливати в чашку спочатку молоко, а потім чай. Такий спосіб приготування називається чаєм по-англійськи.

29. Щоденно у всьому світі випивається 3 мільярди чашок чаю.

30. Гадати можна не тільки на каву. Знання про чайні таїнства називається тасеологія або тасеографія.

31.  В Стародавньому Китаї вважалося необхідним настоювати чай, щонайменше рік.

32.  Чай містить весь комплекс вітамінів. Основний з них – Р.

33. Англійські аристократи оцінили не тільки смак і лікувальні властивості чаю. Виявляється, аристократи настільки захопилися чаюванням, що вони практично перестали вживати алкоголь.

34.  Як ви думаєте, в якому напої вчені виявили більше кофеїну: в чаї чи каві? Виявляється, в чаї його більше. Чайний кофеїн, так званий теїн, впливає на організм набагато м’якше, ніж його кавовий «родич».

35.  В зеленому чаї міститься на 50% більше вітаміну C, ніж в чорному.

36. Російський чаєм в Британії називають цей напій з додаванням лимона. У Західній Європі лимон і чай в одній ємності вважаються винаходом росіян.

37. Чайний пакетик був винайдений в 1904 році, день народження цього винаходу – 1-е вересня.

38.  Перша згадка про використання чаю відноситься до 4-го століття нашої ери.

39. А чи знаєте ви, що в японській мові для таких понять, як «чай» і «вія», використовується одне і те ж слово. В Японії існує легенда, яка свідчить про те, що чайне дерево виросло нібито з вій молодого Будди. Для того, щоб не спати під час нічних церемоній, Будда відрізав собі повіки і закопав їх у землю, з якого проросло чайне дерево.

40.  В Давнину шукачі еліксиру молодості вважали чай необхідним його компонентом.

41.  Щоденно у всьому світі випивається 3 мільярди чашок чаю.

42. Використавшу заварку можна використовувати в якості абсорбенту запахів в холодильнику.

43. Приготування чаю відбувається в п’ять етапів: верхні листки і квітки збирають вручну, їх залишають на добу підсохнути. Листя прокочують між металевими валками, для того, щоб поліпшити ароматичні та смакові якості майбутнього напою, після їх залишають на відкритому повітрі для окислення. Листя нагрівають, щоб видалити залишки вологи…

 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Участь в екохабі

        День 26 квітня 1986 року навічно вкарбувався в історію України. Аварія, що трапилася на четвертому енергоблоці Чорнобильської атомно...