неділю, 3 грудня 2017 р.

А тепер цікаві факти з хімії, які ви точно не знали: 
  • Наприклад, коли ми ріжемо цибулю і «плачемо» – то заслуга цих фіктивних емоцій належить саме сірці, яка вбирається в грунт, де росте цибуля. 




  • У провінції Індонезії існує вулкан, повністю заповнений сірою, який носить назву Кава Иджен. Вона осідає на трубах, після чого робочі збивають її арматурою і несуть на зважування. Там таким чином вони заробляють собі на життя.



  •  Гігієнічні «продукти» на основі сірки створені спеціально для чистки проблемної шкіри від вугрів і висипки. Вушна сірка, яку нас привчили видаляти ще з дитинства ватними тампонами, «отруює» наше життя з благородними намірами. У ній містяться особливі ферменти лізозіма; саме вони «не пускають» в наш організм усі бактерії. 



  •   У 1985 році група американських і англійських дослідників відкрили молекулярні сполуки з вуглецю, які сильно нагадують своєю формою футбольний м’яч. На честь нього і хотіли назвати відкриття, проте вчені не домовилися, який термін використовувати — football чи soccer (термін футболу в США). У підсумку з’єднання назвали фуллеренами на честь архітектора Фуллера, який придумав геодезичний купол, складений з тетраедрів.



  • Французький хімік, аптекар і лікар Нікола Лемері (1645-1715) свого часу спостерігав щось схоже на вулкан, коли, змішавши в залізній чашці 2 г залізної тирси і 2 г порошкоподібної сірки, доторкнувшись до неї розпеченою скляною паличкою. Через деякий час з приготовленої суміші почали вилітати частинки чорного кольору, і сама вона, сильно збільшившись в обсязі, так розігрілася, що почала світитися. Виділення газоподібного фтору з фторвмісних речовин виявилося одним з найважчих експериментальних завдань. Фтор має виняткову реакційну здатність; причому часто його взаємодія з іншими речовинами відбувається із запалюванням і вибухом. 



  • Йод відкрив в 1811 році французький хімік Б. Куртуа. Існує — така версія відкриття йоду. Відповідно до неї, винуватцем відкриття був улюблений кіт Куртуа: він лежав на плечі хіміка, коли той працював в лабораторії. Бажаючи розважитися, кіт стрибнув на стіл і зіштовхнув на підлогу судини, які стояли поруч. В одній з них перебував спиртовий розчин золи морських водоростей, а в іншій — сірчана кислота. Після змішання рідин з’явилася хмара синьо-фіолетового пару, що було не чим іншим як йодом. 



  • У головному мозку людини за одну секунду відбувається 100 000 хімічних реакцій 

  • У 1903 році в американському штаті Канзас з нафтової свердловини раптово забив фонтан газу. На великий подив нафтовиків, газ виявився негорючим. Нова зустріч з ним припала на роки Першої світової війни. У німецький дирижабль, що скидає бомби на Лондон, потрапив запальний снаряд, але дирижабль не спалахнув. Повільно стікаючи газом, він відлетів геть. Секретні служби Англії переполошилися: до цього німецькі дирижаблі вибухали від попадання снарядів, так як були наповнені воднем. Експерти-хіміки згадали, що задовго до війни німецькі пароплави чомусь везли, як баласт монацитовий пісок з Індії та Бразилії. Цим газом був гелій.




  • У монацитовому піску, який довгий час був головним гелійовмісною сировиною, міститься радіоактивний елемент торій, при розпаді якого утворюється гелій, який по щільності поступається тільки водню, але має перед воднем перевагу: він негорючий і хімічно інертний.

    Джерело: http://cikavi-fakty.com.ua/cikavi-fakti-pro-ximiyu/

1 коментар:

  1. ЦІКАВО! Істинна правда, що "все, що ми знаємо - обмежене, а чого НЕ знаємо - безкінечне"!!!

    ВідповістиВидалити

Цікава інформація - nauka.ua

 ⚡️ Пересадка свинячих органів людям, чим пахнуть немовлята та нові найдорожчі ліки. Це наша підбірка найбільш важливих та цікавих новин нау...