вівторок, 6 грудня 2016 р.

Цікаві факти про ендорфіни

Сьогодні мало хто не чув про ендорфіни — речовини, які стали одними з так званих гормонів радості. Вони виробляються в головному мозку і володіють унікальними властивостями — можуть впливати на емоційний стан людини, зменшувати фізичну біль. Вважається, що їх дія в чомусь схоже з впливом наркотичних речовин. Цікаві факти про ендорфіни допоможуть дізнатися про них більше.


1. Вчені почали вивчати ендорфіни в 70-ті роки ХХ століття. Їх виявили в кровоносній системі, після чого дослідники намагалися з’ясувати їхнє походження і фактори, що впливають на зміну їх кількості.

2. Підвищення ендорфінів може привести до стану ейфорії, коли людина відчуває прилив життєвих сил і підняття настрою. Ще однією їх особливістю є зниження больового порогу, через що біль помітно зменшується.

3. Ця біологічна речовина міститься і в продуктах харчування, що стало причиною експериментів зі штучним підвищенням його рівня. Найбільше ендорфінів міститься в авокадо. Вважається, що якщо з’їдати по одному плоду вранці, можна підняти собі настрій на весь день.

4. Чимала кількість ендорфінів виробляється при з’їданні шоколаду. Саме з цієї причини деякі люди відчувають потребу в солодкому, коли у них починається депресія.


5. Ендорфіни у великій кількості виробляються в організмі людини під час поцілунку. Тому медики радять частіше висловлювати свої почуття таким способом. Після поцілунку багато хто відзначає у себе підвищення оптимізму. За словами дослідників, люди, які не зневажають поцілунками, менше схильні до стресу. До речі, обійми викликають подібний ефект.

6. Дивно, що ранкове потягування після сну викликає різке збільшення кількості ендорфінів. Для того щоб відчути бадьорість і радість, за словами медиків, необхідно потягуватися і розминати м’язи таким нехитрим способом.

7. Ендорфіни починають автоматично вироблятися, коли людина посміхається. Тому варто частіше посміхатися для підвищення настрою.

8. Не існує норми вмісту ендорфінів. У кожного вони виробляються індивідуально. Для зменшення їх кількості є причини — погані умови життя, хронічна втома, захворювання

Немає коментарів:

Дописати коментар

Цікава інформація - nauka.ua

 ⚡️ Пересадка свинячих органів людям, чим пахнуть немовлята та нові найдорожчі ліки. Це наша підбірка найбільш важливих та цікавих новин нау...