середу, 2 листопада 2016 р.

Цікаві факти про природний газ

   Природний газ ось уже приблизно півстоліття є абсолютно звичним елементом життя величезної кількості людей. Він допомагає готувати і розігрівати їжу, опалювати будинки (як централізовано, так і в індивідуальних котлах), служить сировиною для багатьох видів продукції хімічної промисловості. Але дивно, що про настільки поширену і корисну речовину знають так мало. Отже, представляємо цікаві факти про природний газ.
   1. Видобуток природного газу асоціюється з двадцятим століттям, коли простяглися величезні газопроводи, коли вони (а також величезні кораблі-газовози) стали забирати «блакитне паливо» з свердловин. Проте вже у другому столітті нашої ери, без жодних сучасних технологічних досягнень, добувався природний газ. Пальма першості тут належить, цілком передбачувано, древнім китайцям.
   2. Як не дивно, ті старовинні свердловини були пробурені ними в пошуках родовищ кухонної солі (точніше, підземних рідких розсолів). Замість металевих бурів використовували бамбукові стебла, на кінці зв’язок яких розміщували залізні свердла. Щоб викачати розчин назовні, його качали шкіряними клапанами (на манер ковальських міхів). Природний газ попався в ті ж труби випадково. Однак спритні буровики знайшли і йому застосування. Спочатку газ просто спалювали на місці, щоб він випаровув воду з соляного розчину. Надалі освоїли вміння транспортувати газ за тими ж трубами в оселі.
   3. Якщо ж брати не цілеспрямований видобуток, а просте використання виходів газу, то воно мало місце ще в першому столітті нашої ери, в стародавній Персії. Її цар розпорядився спорудити палацову кухню на тому місці, де газ просочувався назовні. Цей вчинок слід визнати розумним — цар чимало заощадив на дровах.
  4. Цікаві факти про природний газ є і в нашу епоху. Так, коли на початку 1970-х років в Туркменії бурили розвідувальну свердловину, була знайдена заповнена газом порожнина, яка відразу ж обрушилася разом з вишкою. Газ підпалили … і так він до сих пір і горить.
   5. Всі майже знають, що природний газ не має власного запаху. Щоб можна було легше розпізнавати його, додають спеціальні пахучі речовини. В Україні для цієї мети використовують меркаптани, що мають аромат часнику. Американці пішли іншим шляхом. Вони скористалися нюхом грифів, які дуже добре чують етилмеркаптан (так називається речовина, що утворюється при гнитті м’яса). Обхідники, помітивши кружляючих над магістральним газопроводом хижих птахів, відразу розуміють: десь поблизу стався витік природного газу.
   6. Масштаби використання природного газу досить великі. Так, найбільший танкер для його перевезення втричі довше футбольного поля, а загальна довжина всіх газопроводів тільки в Росії дорівнює двадцяти оборотам екватора.


Немає коментарів:

Дописати коментар

22 квітня - Всесвітній день Матері-Землі

      Час рятувати нашу планету!      Саме тким є вислів до дня Матері-Землі, який відзначають сьогодні. Адже ставлення людини до планети є ...