Здорове харчування не має нічого спільного з дієтами, жорсткими обмеженнями чи фіксацією на користі продуктів або підрахунку калорій. Це, перш за все, вміння чути потреби свого тіла та гнучко на них реагувати.
Ось три харчові звички, які ви можете почати впроваджувати вже зараз:
1️⃣ Їсти сезонні фрукти та овочі
Сезонні продукти багаті на вітаміни, мінерали, антиоксиданти та клітковину. Вони зазвичай смачніші за несезонні аналоги та значно дешевші. Додаючи більше фруктів і овочів у раціон, ви не тільки отримуєте корисні речовини, але й робите харчування більш різноманітним та цікавим.
2️⃣ Отримувати задоволення від їжі
Перша звичка плавно переходить у другу – їжа має бути смачною, щоб підтримувати харчовий інтерес. Якщо люди не відчувають смак їжі або вона здається їм нудною, вони хочуть значно більше їсти іншу, ту що називають менш корисною їжу, а це не йде на користь організму. Задоволення від їжі – це доступний спосіб емоційної регуляції, хоча не такий потужний, як часто вважають. Але позитивні емоції від їжі допомагають підтримувати баланс між приємними та неприємними переживаннями.
3️⃣ Їсти в спокійній обстановці
Щоб травлення працювало в наші інтереси, організм має перебувати у розслабленому стані. Тоді добре виділяється слина та травні ферменти, підтримується нормальна робота кишківника.
❌ Якщо ви їсте похапцем, на бігу або паралельно зайняті чимось іншим, то:
🔹 Гірше пережовуєте їжу.
🔹 Не відчуваєте її смаку.
🔹 Можете відчувати дискомфорт у шлунку, здуття, закрепи або діарею.
☝️ Їжа – це не лише паливо, а й процес, який варто робити усвідомлено та з задоволенням.
Немає коментарів:
Дописати коментар