Міжнародний день кави – свято поціновувачів напою у всьому світі.
Вперше відзначається 1 жовтня 2015 року за погодженням з Міжнародною
організацією з кави.
Дата 1 жовтня вибрана не випадково. "Рік" в кавовій
індустрії визначається за особливими правилами. Існує свого роду конституція
світової кавової торгівлі - Міжнародна кавова угода (International Coffee
Agreement). Згідно з цим документом, "кавовий рік" складається, як і
календарний, з 12 місяців, але починається 1 жовтня. І, відповідно, 30 вересня
закінчується. Причина такого відліку - особливості вирощування кави. У
більшості кавових країн збір починається в жовтні, і для трейдерів 1 число є
датою початку продажів зібраної кави.
Кава – продукт, який найбільше продається після
нафти. Щоденно в усьому світі випивається 2,25 мільярди горняток кави. В
Україні перші згадки про каву в Україні датуються 1672 роком – у цей період в
Кам’янець-Подільському турки відкрили першу кав’ярню.
Львів по-справжньому розпробував цей напій тільки у
XVIII столітті. Галичанин Юрій Кульчицький 1683 року відкрив кав’ярню “Під
синьою фляжкою”. Це стало поштовхом популяризації кави в Україні. У багатьох
народів є свої етнічні традиції, котрі стосуються кави. Греки обожнюють кавову
пінку: якщо на сватанні нареченому подали каву без пінки, то про весілля можна
забути.
Скандинави займають друге місце після італійців за
кількістю уживаної кави. У Копенгагені є так званий район Латте з величезною
кількістю кав’ярень. У число відомих кавоманів входили Оноре де Бальзак,
Вольтер, Йосип Бродський, Наполеон Бонапарт, Віктор Гюго, Анна Ахматова та Жорж
Санд. Надихаючий факт – великий композитор Йоганн Себастьян Бах на честь кави
створив Кавову Кантату у 1732 році.
Кава позитивно впливає на серцево-судинну систему
організму. Люди, котрі випивають від 3 до 5 горняток кави щоденно, страждають
від захворювань серця майже в 3 рази менше тих, хто обирає інший напій. У
дослідженні спростовується розповсюджений міф про нормування кави.
Немає особливої різниці в тому, п’єте ви 1 горнятко
в день чи 3, тому що така кількість не може негативно позначитись на
серцево-судинній системі. Цей напій зменшує ризик розвитку хвороби Альцгеймера
і Паркінсона, знижує загрозу ракових захворювань, не дає розвиватися хворобі
суглобів, підвищує м’язову силу у літніх людей.
Немає коментарів:
Дописати коментар